Mijn passie voor fotografie

Fotografie is sinds enkele jaren echt een passie geworden. Ik verdiep me steeds meer in zowel de technische kant van fotografie als in de mogelijkheden van mijn camera en de attributen die je kan kopen om nog mooiere foto's te maken. De Nikon D3100 heb ik in 2011 gekocht als "kit", hier zat een Nikon 18-55 mm "standaard" objectief bij. Dit wordt veel op deze manier verkocht, want een beginnend fotograaf koopt meestal niet eerst alleen een body. Je hebt dan meestal zelf nog geen losse objectieven en het is makkelijk om gewoon ergens mee te beginnen.

 

Na een tijdje miste ik toch iets en heb ik een Nikon 70-200 mm objectief tweedehands overgenomen van een goede kennis. Wat heb ik tot op de dag van vandaag een plezier van deze 2e lens. Ik ben dol op kleine scherptediepte (blurry achtergrond, scherp onderwerp op de voorgrond) zeker bij het fotograferen van honden en gezichten. Het nadeel van de 70-200 mm lens is dat je altijd redelijk ver weg staat en hierdoor kun je je externe flitser niet goed gebruiken voor bijvoorbeeld invullicht bij een portret. Echter heb je hier wanneer je buiten fotografeert natuurlijk minder last van (natuurlijk daglicht) behalve wanneer de zon hoog staat en fel is (dan krijg je vaak schaduwen onder de ogen van je portret bijvoorbeeld). 

 

Het fotograferen is begonnen doordat ik graag mijn 9 weken oude teckelpup zelf mooi op de foto wilde zetten. Samen met mijn broer zijn we naar een niet nader te noemen "grootschalige-meuk-zaak" gereden en hebben we allebei dezelfde camera gekocht. Hieronder de eerste actiefoto's die ik ooit heb gemaakt. Daarbij had ik nog geen kaas gegeten van fotografie in het algemeen of het concept fotobewerking in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop. 

 

Foto's gemaakt met de Nikon D3100, 2011

Nikon D5300 body & 50 mm portret lens (f1.8)

In tussentijd heb ik natuurlijk niet stilgezeten en mij steeds verder ontwikkeld op het gebied van zowel fotografie als het bewerken van foto's. Ik heb een fijne externe flitser aangeschaft, een 50 mm portretlens (f1.8, dus lange leve nog meer prachtige onscherpe achtergronden) en inmiddels een nieuwe Nikon D5300. Met het fotograferen liep ik tegen een aantal beperkingen aan, zoals de snelheid van het toestel, de maximaal in te stellen ISO waarden en het verouderde digitale scherm.

 

Ik kon op het scherm van de D3100 nooit even snel goed kijken of de foto echt scherp was, daarvoor moest ik eindeloos inzoomen en dan nog gaf het geen zekerheid. Het nieuwe scherm is een stuk groter en van betere kwaliteit, ook het aantal megapixels is aanzienlijk omhoog gegaan: van 14.2 naar 24.2, al wordt deze eigenschap altijd een beetje overschat en ga ik dit enkel merken met enorme uitvergrotingen van mijn foto's. Uiteindelijk is natuurlijk de techniek sowieso enorm verbeterd in de afgelopen jaren, dus die nieuwe camera gaat mij vast enorm verrassen. 

 

Omdat je naast het fotograferen zelf enorm veel leuke dingen kunt doen met het nabewerken van foto's heb ik mijzelf een ontzettend fijn boek cadeau gedaan: Het Adobe Photoshop Lightroom boek voor digitale fotografen (2e editie, Scott Kelby, te bestellen via bijvoorbeeld Kamera Express). Het boek helpt je van begin tot eind door heel Lightroom heen, met handige tips over echt alles wat je maar bedenken kan: van het opslaan van je foto's tot het uitleggen van elke functie die je maar kunt bedenken voor het nabewerken van foto's. Wat mij betreft een musthave als je met Adobe Photoshop Lightroom werkt. 

 


Fotografie en alles wat daarmee te maken heeft

Momenteel lees ik vooral weblogs van fotografen die zo vrij zijn om hun kennis met bijvoorbeeld hobby- en beginnende fotografen te delen. Een voorbeeld hiervan is M. Hilarius Fotografie, check haar website voor de super leuke blogs die zij schrijft inclusief leuke tutorials. Zojuist heb ik haar boek "Let's focus" besteld. 

 

Naast het zoeken op internet, lezen van weblogs en bekijken van tutorials zijn er natuurlijk heel veel (ook technische) boeken te vinden over fotografie. Er zijn er zoveel dat ik eerlijk gezegd regelmatig door de bomen het bos niet meer zie. Ik probeer altijd bij goede camera winkels rond te kijken wat zij verkopen (internet verkoopt alles, een goede winkel heeft vaak een interessante selectie in de winkel liggen met een reden). Daarnaast vraag ik zowel aan professionele als hobbymatige fotografen om tips, welke boeken zij hebben gelezen, wat zij mij aanraden en waarom. Al deze info zal ik ook hier delen via de pagina tips

 

Tot slot denk ik dat een korte, laagdrempelige praktijkcursus ontzettend leuk en leerzaam kan zijn. Dit wordt af en toe al gegeven, maar ik zie het nog niet heel veel. Daarom ben ik samen met een professionele fotograaf, met meer dan 15 jaar ervaring, een spoedcursus aan het opzetten waarbij het gaat om een leuke praktijkdag speciaal voor hobby-fotografen. Meer informatie volgt spoedig.